Lovund er en av de mest karakteristiske øyene på Helgelandskysten, vakkert beliggende ute i havet like sør for polarsirkelen.

Med et areal på knappe fem kvadratkilometer bosetter Lovund godt og vel 500 innbyggere. Selv om øya er relativt liten har den et av de mest aktive kystsamfunnene i Nordland, og er nestoren i nord-norsk oppdrettshistorie.

Fra fastlandet kan man reise til Lovund med hurtigbåt fra Sandnessjøen, Nesna, Stokkvågen og Bodø. Mellom Mo i Rana og Stokkvågen går det busser som korresponderer med hurtigbåten.

Kommer man i bil, buss eller på motorsykkel er det mulig å ta ferge som går flere ganger daglig fra Stokkvågen, Onøy og Sleneset. Alternativt kan man ankomme Lovund i egen båt og fortøye i en av gjestehavnene, hvis man ikke har egen båtplass.

Nettstedet reisnordland.no har ruteopplysning og ruteplanlegger for Nordland.

Lovund har dagligvarebutikk, byggevarebutikk, frisør, postkontor, squashhall, flerbrukshall, treningsstudio, golfsimulator, småbåthavn, badestrand, skole og barnehage, hotell, pub og kafé.

Og mye mer.

Lovund Båtforening la ut nytt kaianlegg i 2019.

Lovunds mest kjente landemerke er fjellet med en høyde på 623 meter over havet. Det finnes en merket tursti man kan følge for å komme opp til toppen av fjellet (og ned igjen) og nyte en formidabel utsikt over Helgelandskysten.

Lovund er også kjent for sin lundefuglkoloni, som er Helgelands største. «Lundkommardagen» er et årlig fenomen som skjer rundt 14. april, der lundefugler i tusenvis kommer inn fra havet og slår seg ned i Lundeura på nordsiden av Lovundfjellet.

For mer info om tilbud og tjenester på Lovund se lovundinfo.no.